Siseturvalisus


Eesti riik on tugev, edumeelne ja euroopalik. Eesti tagab turvatunde ja julgeoleku kõikidele oma elanikele ning riigis viibivatele inimestele. Eestis toimib õigussüsteem, mille aluseks on põhiseadus, mis kaitseb võrdselt inimeste õigusi ja vabadusi. Eesti on ohutu elukeskkonna ja turvaliste kogukondadega ühiskond, kus inimesed oskavad turvalisusriske märgata ja nendele reageerida.

Keskerakonna prioriteetideks on inimene ja see kogukond, kus ta elab. Turvalisuspoliitika elluviimisel on oluline kindlustada siseturvalisuse areng selliselt, et elanikele pakutavate teenuste kvaliteet paraneks. Siseturvalisuse tagamiseks on vaja rakendada kogu riigi potentsiaali, haarates kaasa kõiki ministeeriume, nende allasutusi ja mõttekodasid. Eesti elanikud on sisejulgeoleku põhiline edu alus ja garantii.

Siseturvalisus tagatakse suurema ressursi paigutamise abil. Selle tulemusena tõuseb korrakaitseorganite poolt lahendatavate kuritegude hulk ning kasvab suutlikkus avastada ja lahendada keerukamaid ja suuremahulisemaid õigusrikkumisi. Siseturvalisuse valdkonnas on oluline kogukonnakeskne lähenemine ning selle elluviimiseks peavad valitsusasutused kaasama võimalikult palju kohaliku omavalitsuse üksusi, ühiskondlikke organisatsioone, kolmanda sektori ettevõtteid ja üksikisikuid. Siseturvalisus algab kodust. Turvalisuse tagamist toetavad ka vabatahtlikud ning üldhariduskoolid oma õppeprogrammidega.

 

Avalik kord ja võitlus kuritegevusega


 Meie prioriteetideks on võitlus kõigi kuriteoliikidega. Eesti elanikud peavad teadma ja tundma, et nende põhiõigusi ja -vabadusi kaitstakse riigi poolt võrdselt ning tõhusalt.

 Pidurdame Politsei ja- Piirivalveametis ning Päästeametis personali voolavust, jätkame vajalike palgatõusudega ning tagame stabiilse töökeskkonna.

 Kaasame kogukonnakesksesse turvalisusesse valitsusasutusi, kohalike omavalitsuste üksusi, ettevõtteid, ühiskondlikke ja muid organisatsioone ning vabatahtlikke.

 Suurendame kogukondlikku vastutust turvalisuse tagamisel avalikus ruumis, selleks loome ja tugevdama maakondades, linnades ja valdades korrakaitseüksusi ning viime seadusandluse vastavusse vajadusega tõsta korrakaitseüksuste töö kvaliteeti avaliku korra tagamisel.

 Kaasame jätkuvalt avaliku korra tagamisse vabatahtlikke abipolitseinikke ning toetame vabatahtlike päästjate tööd. Korraldame vabatahtlike koolituse ning tagame nende motiveerituse, töö tutvustamise ja populariseerimise ühiskonnas.

 Loome Siseministeeriumi ja Kaitseministeeriumi valitsemisala õppeasutuste baasil täiendava valitsemisalade kompetentsikeskuse, kus koolitatakse valitsemisala juhtivametnikke ning planeerijaid. Seal analüüsitakse ühistegevuses ja õppustel tekkinud kitsaskohti. Soovitud lõpptulemuseks on juhtimise ja eesmärgi ühtsus.

 

Seame perevägivalla vastase võitluse prioriteediks. Töötame välja lähisuhtevägivalla vastu võitleva seaduse.

Vähendame süü- ja kuritegusid, mis on seotud laiemate sotsiaalsete probleemidega, alkoholismi ja uimastite kuritarvitamisega.

Tagame süütegude ennetamise ja piirkondliku politsei võimekuse. Selleks analüüsime süütegude ja õnnetuste põhjuseid ning nende ennetamiseks vajalike abinõude mõjusust.

Reageerime alaealiste õigusrikkumistele ning tõhustame alaealiste kaitsega tegelevate ametkondade ja ühiskondlike organisatsioonide koostööd. Selleks jätkame programmide elluviimist, mis on suunatud riskilaste ja -noorte arenguvõimaluste ning vaba aja tegevuste laiendamisele.

Suurendame koolide võimekust luua turvaline õpikeskkond, sealhulgas koolivägivalla, õnnetuste ja süütegude lahendamisel. Viime regulaarselt läbi tulekahju- ja äkkrünnaku õppusi.

Seisame Eesti e-elustiili turvalisuse eest. Pöörame enam tähelepanu küberkuritegevusega seotud ohtude selgitamisele ning nende vastasele võitlusele.

Arendame politseiasutuste võimekust avastada ja menetleda narkokuritegusid, et vähendada uimastite pakkumist ning nõudlust. Kuulutame narkokuritegudele nulltolerantsi.

Takistame kõigi jõududega laste seksuaalset ärakasutamist internetis. Selleks laiendame oluliselt veebipolitsei võimalusi ja suurendame politsei ressurssi selles valdkonnas.

Ennetame, tõkestame ja avastame korruptsioonijuhtumeid kogu riigis. Erilist tähelepanu pöörame suurtele korruptsioonikuritegudele.

Võitleme rahvusvahelise organiseeritud kuritegevuse võimaliku mõjuvõimu kasvu vastu ühiskonnas ja sellega kaasneva korruptsiooni ning võimaliku imbumisega poliitikasse, riigiametitesse ja majandusse.

Arendame kriminaaltulu konfiskeerimise ning raskete majanduskuritegude avastamise ja uurimise võimekust. Vähendame Eesti kasutamist rahapesu transiitriigina ning tõkestame kuritegelikul teel saadud raha suunamist seaduslikku ettevõtlusesse.

Arvestame ja jälgime tõsiselt mujal Euroopas toimuvaid relvastatud vägivalla ilminguid, äärmusluse levikut ning suurenenud rännet, mis mõjutavad meie julgeolekut. Kindlustame politseijõududele valmisoleku ja reageerimisvõimekuse igal ajahetkel.

Anname kodu või ettevõtte kaitsmiseks palgatud ja sündmuskohale sõitvatele turvafirmade autodele seadusega ühissõidukite raja kasutamise õiguse.

Tõstame liiklusohutust ja liikluskultuuri eesmärgiga vähendada liiklusõnnetusi ning neis hukkunute ja vigastatute arvu.

 

Päästevaldkond


Soetame uut päästetehnikat ja -varustust tagamaks päästetööde võimekuse kõigis riiklikes päästekomandodes. Toetame kasutatud päästetehnika andmist võimaluse korral kasutamiseks vabatahtlikele päästjatele.

Peame õigeks tõsta päästjate palk järk-järgult Eesti keskmise palgani.

Vähendame iga aastaselt tule- ja veeõnnetustes hukkunute arvu. Selleks käivitame üleriigilised programmid eluhoonete, lasteasutuste ja haiglate tuleohutuse parandamiseks ning inimeste teadlikkuse ja koduohutuse tõstmiseks. Samuti parandame ennetustööd veekogudel hukkunute arvu vähendamiseks.

Tõstame Eesti mere- ja lennupäästevõimekust. Selleks leiame päästevõimekuse paiknemise optimaalsed asukohad, et jõuda kiiremini abivajajani. Samuti on vaja pidevalt uuendada merepäästetehnikat ja -varustust ning väljaõpet.

Tagame 15 minutilise valmisoleku ka haigete transportimiseks nii õhu kui mere kaudu. Toetame mehitatud kui ka mehitamata õhuvahendite ristkasutust erinevate ametkondade ülesannete täitmiseks.

Merepääste võimekuse tõstmiseks loome merepäästevõimekuse ka mereäärsetes päästekomandodes. Vabatahtlikud on oluline ressurss merepäästevõimekuse suurendamisel, mistõttu tagame vabatahtlike koolituse ja varustatuse tööks vajalike vahenditega.

Säilitame ja uuendame reostustõrje võimekust. Tõstame Politsei- ja Piirivalveameti koostööpartneri Veeteede Ameti reostustõrje võimekust reageerimaks rannikureostustele.

Tagame elutähtsate teenuste toimepidevuse ja hädaolukorrast põhjustatud tagajärgede kiire likvideerimise.

Oleme valmis sagenevate äärmuslike ilmastikuolude tagajärjel tekkinud õnnetuste tagajärgede likvideerimiseks.

Vähendame Eesti elanike riskikäitumist, mis põhjustab suurt kahju inimeste tervisele, elule ja varale. Selleks loome võimalused kehtiva õppekava raames ohutusõpetuse ja kodanikukaitse süvendamiseks ning õppekavadesse lülitamiseks.

Kutsume ellu laiapõhjalise koduohutuse programmi. Tõstame päästjate kodukülastuste arvu, et ennetada ja vähendada kodudes toimuvaid õnnetusi.

Suurendame koolide võimekust luua turvaline õpikeskkond, viime regulaarselt läbi tulekahjuõppusi. Toetame lapsevanematele suunatud teadlikkuse ja oskuste programme.

Viime ellu elanikkonnakaitse kontseptsioonis määratletud põhimõtted.

 

Riigipiiri valvamine ja kaitsmine


 Tähtsustame ja tõhustame riigipiiri valvamist ning kaitset.

 Jätkame Eesti idapiiri väljaehitamist. Tagame väljaehitatud piiri iga-aastase hoolduse. Suurendame kordonite ja piiripunktide reageerimise võimekust. Ohjeldame seeläbi ebaseadusliku sisserände ja salakaubaveo survet riigipiirile.

 Seisame ebaseadusliku sisserände ja viisade ning elamislubade väärkasutuste vastu, et tagada avalik kord, ohjeldada kuritegevust ning hoida riigi julgeolekut. Suurendame rändekontrolli võimekust.

 Tõhustame võimekust reageerida ebaseaduslikule piiriületusele. Tagame võimekuse pidada kinni suured ebaseaduslikult piiri ületanud rühmad.

 Investeerime piiripunktide infrastruktuuri ja personali ning võtame kasutusele uued tehnoloogiad infosüsteemide, kontrolltehnika ja protseduuride arendamiseks.

 Arendame mereseiret nii, et see tagab nii sise- kui välisjulgeoleku vajadused. Viime merevalvekeskuse tehnilise võimekuse rahvusvahelisele tasemele.

 Peame oluliseks, et piirivalvel oleks koostöös teiste ametkondadega võimekus sulgeda ajutiselt nii sise- kui välispiir.

 

Comments